2007. augusztus 21., kedd

Ha autonómia, akkor csak Bósza-féle













Túlságosan leegyszerűsítve a dolgot írhatnám azt is, hogy nem vagyok autonómia-rajongó. Nem mintha szégyelleni kellene, ha netán az lennék, de ezt mégis jobbnak láttam az elején tisztázni. Hozzátartozik a dologhoz viszont, hogy sokféle autonómia van és ezekből egy pár szerintem mindenképpen hasznunkra lehetne. De attól tartok, hogy ezt nem Bósza Jánostól fogjuk megkapni.

Sosem gondoltam volna, hogy autonómia témában valaha billentyűzetet ragadok, de ezt most nem hagyhattam ki. Megmondom őszintén, amikor kitört ez a Bósza-őrület, nem nagyon tudtam kommentálni a dolgot, mert nem ismerem az illető úriembert. Feltételeztem, hogy megvilágosodása még évtizedekkel ezelőtt történt, és akkor, egy álmos vasárnap reggel - esetleg valami konkrét és ésszerű impulzus hatására - úgy döntött, mostantól életcélja lesz az autonómiára való törekvés.

Feltételeztem, tömérdek könyvet olvasott el a témában, esetleg a sikeres autonómiájáról híres Aland-szigeteken volt ösztöndíjas, cserediák, vagy saját költségen merészkedett ki oda a témát tanulmányozni... De valószínűleg nem, illetve nem hiszem... Bósza úr ettől sokkal modernebb úriember, aki a 21. század minden vívmányát használja ki érdekünkben.

Mert mit kellett olvasnom a Hospodárske Noviny-nek adott interjújában? Első olvasatra azt hittem, ez valami vicc. A riporter azon kérdésére hogy "Mikor kezdett el az autonómiáról elmélkedni?", ezt felelte: "Körülbelül másfél évvel ezelőtt bepötyögtem a számítógépemben a keresőbe az autonómia szót. Tulajdonképpen így kezdődött". Hm, mit is lehet erre mondani? Szerintem gyűjtsünk neki elég pénzt ahhoz, hogy minden országban, ahol magas szinten működnek az autonómia különböző formái, eltölthessen egy évet a releváns szervekben. Amikor hazajön, én leszek az első, aki meghallgatja, hogy hogyan is kellene. Addig nem. Hisz elég profi ugyan a Google, de aki szakember akar lenni a témában, annak ez bizony sajnos nem elég. Mint ahogy a másfél év sem.

4 megjegyzés:

Ranieri írta...

Bosza szerintem vagy egy nyilvanossagot kereso bohoc, vagy pedig egy a SIS altal becskerkeszett ember ( a hires titkosszolgalatunknak nem idegen az ilyen taktikak praktizalasa). Teny az, hogy csak neheziti a helyzetunket, es a “hej szlovakok” malmara hajtja a vizet.

tibi írta...

nincs itt semmi osszeeskuves teso.. en elhiszem, hogy igy szuletett... az autonomia kivitelezhetetlen... max. ha csak nem kulturalisrol beszelunk

Névtelen írta...

Azt hiszem, hogy az önkormányzatiság vagy önigazgatás kivitelezése lehetséges, tehát semmi akadálya, csak ahhoz nemcsak Bósza Jánosnak, hanem az itt élő lakosság, Délföld lakossága többségének akarnia is kell azt! Egyenlőre csak egyik része a magyaroknak meri ezt nyiltan vállalni. Bósza János közéjük tartozik. Személyesen támogatom az önigazgatást! Számomra az autonómia önigazgatás=önkormányzatiság jelentésű. Ma is létezik és minden korban létezni fog, annak jogi keretet a nép és képviselői adnak majd.

Névtelen írta...

a szlovákoknak vajon miért volt fontos, hogy ne Budapesten vagy Prágában döntsenek sorsukról? mert senki sem szereti, ha róla döntenek nélküle. most Pozsonyban ez a helyzet, a 90%-ban szlovák irányitás alatt. most pedig igazán kimutatták foguk fehérjét a dekrétumok kapcsán a "rendes" szlovákok képviseletében is. csak magunkra számithatunk! a vegyes területeken pozsonytól függetlenül kell hozni fifti-fifti alapon döntéseket szlovák-magyarra EGYENLŐ tekintettel. erre az autonómia/tartomány a megoldás! nemcsak a kisebbségi autonómiák működnek európa szerte, de pl németországban is a tartományi parlamentek és minisztériumok széles körben hoznak törvényeket, ott pedig még a nemzet is egy (csak ugye bajor, meg szász, stb). itt meg full-szlovák és vegyes régió van (minimum). e kettőt a legtisztább lenne külön kezelni egyiket pozsonyból, másikat pl Komáromból. az autonóm területen mini svájcként tényleg egyenlő lenne magyar, szlovák. Oktatás, kultúra simán nem való a "full-szlovák" irányitás alá. továbbá Hedvig ügye óta az igazságszolgáltatás sem, belügy sem, egészségügy sem. Tényleg csak a pénzügy és hadügy. azok meg ECB és NATO valójában. állam az államban lehetne, nem kell parázni, nem fog az leválni, ezt nem akarja senki, mert nem igazán esélyes a kivitelezése.
a jelenlegi állapotok konzerválása csakis a szlovákoknak kedvez! 70 éve 600e magyar és 2 milla szlovák volt...
ha tudományos olvasnivalót kerestek a témában:
Győri Szabó Róbert: Kisebbség, autonómia, regionalizmus

ISBN: 963-389-880-3
Sorozat: Osiris tankönyvek
Témakör: Politológia
Kiadási év: 2006
Oldalszám: 588
Formátum: B/5

Fogyasztói ár: 3 980 Ft
de az okoskodástól már eddig is többet ért Bósza úr és társai cselekvése, gonolkodásra sarkallása! ha pártot alapit, tuti rá szavazok! mkp-nak nem ártana felébredni és mellé állnia, koalicióban választásra mennie...

üdv! Parker