2007. augusztus 23., csütörtök

Már csak ez hiányzott?

„Szenzáció – meghajolt a világbajnok a nagyszerű magyarok előtt” – olvasom Magyarország (k)egyetlen sportnapilapjának (a félreértések elkerülése végett: Nemzeti Sport) online verzióján. S nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek. Nem mintha nem örülnék a győzelemnek (már fogalmazom is a „kedves” mailt az olasz ismerőseimnek), csak ha belegondolok, hogy mivel lesznek tele a „szakfolyóiratok” hasábjai meg a naiv focidrukkerek üres feje, az arcomra fagy a mosoly. Látom magam előtt, ahogy az ihatatlanabbnál ihatatlanabb söreik mellett elkezdik papírra vetni a lehetetlenebbnél lehetetlenebb elméleteiket: szeptember 8-án átgázolunk a bosnyákokon („má’ mé’ ne ismételhetnénk meg a tavalyi produkciónkat?), aztán elverjük a törököket („Zrínyi a tanunk rá, hogy ebben jók vagyunk, még ha azóta nem is gyakoroltuk”). Ezek után jöhet Málta idehaza („majd most lemossuk a gyalázatot, wazze!”), és a két utolsó meccsen Moldávia („ugyan, kérem, van azoknak egyáltalán saját ligájuk, saját Honvédjük, amely döntetlent ér el a Bundesliga jelenlegi második helyezettje ellen?”) és Görögország („van mersze valakinek azt állítani, hogy nem bírunk majd az aktuális Európa-bajnokkal, ha a címvédő világbajnokot kétvállra fektettük?!”). S dicsőségesen bevonulunk Svájcba meg Ausztriába. („Ha-ha, azt hitték, kérem, hogy kibabrálhatnak velünk, ha elveszik tőlünk az Eb-rendezés elvitathatatlan jogát?”)
S akkor jön majd megint a keserű ébredés, a kezünkkel abban a bizonyos biliben. Ami hadd ne mondjam, mivel van tele… Vagy inkább mégis: egy kínkeservesen kiharcolt győzelemmel Málta és Moldávia ellen („a kötelező győzelmek a legnehezebbek, legyünk büszkék fiainkra”), egy sovány döntetlennel Bosznia és Hercegovina ellen „(matematikailag még mindig van esélyünk, bízzunk fiainkban!”), valamint két hatalmas nagy zakóval Görögország és Törökország ellen („a mieink megtettek minden tőlük telhetőt, de se a fortuna, se a bíró nem volt velünk, sőt még a labdaszedők is ellenünk voltak, mi azért tapsoljuk meg fiainkat!”).
Hogy egy borúlátó vészmadár vagyok? Nem. Hogy egy megcsömörlött focidrukker vagyok? Nem. Hogy egy-egy felvillanás ellenére reálisan tudom értékelni a magyar futball helyzetét? Igen. Ünnepeljük csak meg szépen a diadalunkat az olaszok felett (ezután egy ideig már biztos nem lesz alakalmunk a fiesztára…), de ne részegedjünk meg egyetlen cseppnyi sikertől, hanem maradjunk meg józanon, két lábbal a földön, könyörgöm nektek, kedves tollforgató elvtársak és szemforgató focidrukkerek! Mi van, ha mégis én tévedek? Ha mi mégis ott leszünk a 2008-as Eb-n (vagy akármelyik világeseményen az elkövetkezendő 20 évben)? Akkor, kérem alássan, a nagy nyilvánosság előtt (a Kossuth tér, félmillió FIDESZ-es tüntetővel megfelel?) vallom be töredelmesen egy hangszóróba, hogy ELKÚRTAM!

9 megjegyzés:

tibi írta...

Nagyon ráéreztél tesó a gyengepontjukra: „...ihatatlanabbnál ihatatlanabb söreik mellett elkezdik papírra vetni a lehetetlenebbnél lehetetlenebb elméleteiket“:) … Nem láttam a meccset, de én is örülök a győzelemnek, mert nyertem egy sert fogadásból:) Az olaszoknak tényleg cask egy aprócska bukta, megesik, írnak róla pár sort, tanulnak belőle, aztán annyi… A magyarok, ha kikapnak, sosem tanulnak a vereségből, mindig másban és máshol keresik a hibát, és kurvára megtudják magyarázni a dolgokat… Gratulálok a győzelemhez, most már csak tényleg az kell, hogy mindegyik meccsre legalább annyira szívják fel magukat és álljanak hozzá, mintha minden meccsen a világbajnok ellen játszanának… és akkor meglehet a siker… de ahogy ismerem a magyarokat ez a győzelem kuára a fejükbe száll, és mindegyik meccshez úgy fognak hozzá állni, hogy ugyan már, múltkor 3-1-re vertük a világbajnokot, kik ezek a pogácsaszaggatók… én sem hiszem, hogy kijutnak a 2008-as EB-re… erre két serben merek fogadni, de ha mégis, akkor segítek tartani a hangszórót tesó

tibi írta...

Itt van par ujsagcikk idezet a meccsrol;)

„A taljánok közül annak már csak a jó memóriával megáldott és a magyar futballban barátságban lévők örülnek, hogy a hét éve duplázó Horváth Ferenc ezúttal csak szakkommentátorként tűnik fel a pálya szélén.”

“… vagy a zsíros kenyér. Utóbbit egyenesen a válogatottságot lemondó Francesco Totti magyarországi alteregója ajánlgatja egy sarokkal odébb, a férfiút ugyan nem arcberendezése, hanem öltözéke emlékezteti a római félistenre, a lehetőséggel viszont nem élünk, mint ahogy később a minden meccs kötelező kellékének számító szotyi és tökmag sem indítja be nyálképződésünket.”

“…rengeteg a Juve, a Milan és a válogatott mezében feszítő drukker, az argentin River Plate dresszét magára húzó fiatalember kicsit kilóg a sorból, bár tény, hogy a választása azért közelebb áll a meccshez, mint azé a honfitársáé, aki az éppen bírósági tárgyalásra váró amerikaifutball-sztár, Michael Vick nevével ellátott trikót aggatott magára.”

tibi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
nyomkereső írta...

Ez a cikk nagyon ott van, legalább annyira, mint a válogatott tegnapi teljesitménye. Mintha a jó öreg MÁK-ot olvastam volna...:)
Ki kell élvezni a sikert, főleg ha ilyen ritka vendég. A világbajnokot azért mégsem mindennapi dolog legyőzni, még ha barátságos mérkőzésen is történt. Mindenesetre szoritok, hogy összejöjjön a szereplés a fél millió tüntető előtt! :)

Névtelen írta...

Telitalálat. Egyébként meg érdekes, hogy két hét alatt megoldódott a magyar foci válsága, mivel:

- Hajnal lőtt két gól a Bundesligában
- a Honvéd otthon döntetlenezett a Hamburggal
- Most meg ez a győzelem

A Várhidi fejét követelők most átcsapnak éljenzésbe egészen addig, amíg pontot nem vesztünk a bosnyákok ellen. Akkor ismét mindenki rájön, hogy a magyar foci válságban van.

Mózes Szabolcs írta...

Ez van. De jol megirtad Jurgeeen!:)

Névtelen írta...

Egy hasonlo velemeny a parameterrol. Erre a blogra is ott talaltam ra.

http://www.parameter.sk/paramagyar/ez-am-meg-korantsem-az-aranycsapat

Névtelen írta...

nahat, miert nem lehet ide rendesen linkelni???

parameter.sk/paramagyar/ez-am-meg-korantsem-az-aranycsapat

Tee írta...

Elolvastam a paraméteren is a cikket, s csak annyit tennék hozzá: örüljünk. Ne kövezzünk senkit, aki mámorosan ismételgette magában szerda éjjel: nyertünk, nyertünk, nyertünk. Nem kell ezt gyorsan elfelejteni, ugyan miért kellene? Csak nem szabad azt hinni, hogy ezzel most már mindent megtettünk. Ez csak a kezdet - és ezzel semmiképp nem szabad megelégedni! Mert ha megelégszünk ezzel, akkor ebből a sikerből is csak egyszeri, vitrinbe való darab lesz.