2007. augusztus 6., hétfő

Mindegy, hogy milyen, csak magyar legyen?

Tee írta:


Közismert pszichológiai elmélet Maslow szükséglethierarchiája, mely piramis alján az alapvető fiziológiai szükségletek, tetején pedig az önmegvalósítási szükségletek állnak. Elsődleges ugyebár számunkra, hogy ne éhezzünk, fázzunk, azaz létünk ne legyen veszélyeztetve, a munkakeresés, adóbevallás, világmegváltás csak ezután jöhetnek.

Ha az ember az egyik szintet biztosítottnak érzi, általában a következővel kezd el foglalkozni, így jutva el a piramis csúcsára, az önmegvalósításig. Általában, de nem mindig. A szlovákiai magyarság megrekedt a legalsó szinten.

A hontalanság éveiben az alapvető szükségleteket vették el a felvidéki magyarságtól, pszichológiailag is érthető tehát, hogy a helyzet rendeződésének első pillanatában a „milyen" még nem volt fontos. Lényeg, hogy legyen. Legyen újra magyar iskola, magyar újság, magyar kultúra, ha kezdetleges, gyengébb színvonalon is. Lényeg a túlélés (vagyis inkább újjászületés). Azóta eltelt félszáz év, de a „mindegy, hogy milyen, csak magyar legyen"-hozzáállás továbbra is hódít.

Kritizálnám a gimnáziumomat, a tanárok szakmai felkészültségét? Letorkolnak, nemhogy örülnék, hogy van magyar gimnázium. Kritizálnám egynémely civil szervezet dilettantizmussal határos működését? Letorkolnak, nemhogy örülnék, hogy vannak magyar civil szervezetek. Kritizálnám a szlovákiai magyar sajtó jellegtelenségét? Letorkolnak, nemhogy örülnék, hogy van magyar újság, rádió, tévé.

Hát nem örülök. Nem örülök, mert túl kellene már lépnünk azon, hogy egy-egy intézmény, sajtótermék, szervezet létjogosultságához és önámító körülrajongásához elég a tény, magyar. Legyen magyar – és színvonalas. Különben egy idő után nem lesz rá igény. S akkor Ficonak, Mečiarnak meg Slotának semmit sem kell majd tennie – a szlovákiai magyarság a saját igénytelenségébe fullad bele.

Nincsenek megjegyzések: