2007. augusztus 24., péntek

Elnökasszony?

2009-ben elnököt fogunk választani. Nem csak PASz-, ezúttal köztársasági elnököt is. Ránk fér, hiszen – nyugodtan mondjuk ki – Gašparovičnál nagyobb bohóc kevés ül elnöki székben. És nem csak köztársasági elnöki székben.

2009 még messze van, mit keres itt ez a téma? Jogos. Vagyis, majdnem jogos felvetés. Bevánszorgott ugyanis a minap a köztudatba a hír, hogy az SDKÚ koronázatlan hercegkisasszonya, Iveta Radičová nem indulna teljesen esélytelenül egy ilyen elnökválasztáson. Elsőre, ha jól emlékszem, nemet mondott a tudós hölgy, majd később enyhített véleménye élén: elgondolkodik még ő ezen. Van min. Illetve, szerintem nagyon nincs is – de ez csak szigorúan az én magánvéleményem –, ugyanis a szlovákiai átlag(választó)polgárnak még mindig inkább bejön a nagypapi-formájú, szépen mosolygó, néha/sokszor gagyi, pénzt elvenni nem akaró, foci/hokimeccsekről integető, magát autóversenyzőnek képzelő és/vagy elvadászgató paprikajancsi-típusú, leszállóágban lévő papó – aki ráadásul a "nemzeti" és "szociális" értékeket is meg tudja védeni. Még mindig jobban, mint egy entellektüel professzorasszony, aki, te jó ég(!), ráadásul még nő is. Hát igen. Asszony.

Szóval elgondolkodtam ezen így a minap, hogy vajon mit szólnak ehhez Radičová pártháza táján. Vajon mi lehet erről a véleménye a nagyfőnök Mikuláš Dzurindának? S arra jöttem rá, hogy tetszene neki az ötlet – de ez, nem győzöm hangsúlyozni, ezúttal is szigorúan csak magánvélemény. Szóval bejönne neki. Első lárásra nem, de másodikra feltétlen. Mert ha van valaki az SDKÚ-n belül, aki képes megszorongatni a volt miniszterelnököt, az a meglehetősen száraznak vélt Ivan Miklošon kívül pont Iveta Radičová. És kell jobb helyzet Dzurindának, mint egy köztársasági elnökjelölt Ivetka 2009-ben? Nem. Ha nyer, megfizethetetlen politikai tőkét kovácsolhat a tényből, hogy pártja alelnökét választotta a nép, s emellett örülhet is, mert az ő világlátását képviselő ember költözne be a Grassalkovich-palotába. S ugyebár 2010-re eggyel kevesebb konkurense lenne a kormányfőjelöltségi pártversenyben – hiszen köztársasági elnök nem lehet miniszterelnök is. Ha nem nyer Radičová – és ahogy feljebb már ebben megegyeztünk, úgyis ez következne be – szintén nem kellene aggódnia az ország főbiciklisének, mert vesztes elnökjelöltet egy kongresszus sem választ majd meg pártleadernek. Hm. Jól gondoltam?

9 megjegyzés:

JClayton írta...

Radicova engem tanitott. Nagy hibanak tartanam, ha elnok lenne, mikor miniszterelnok is lehetne... sokkal praktikusabb asszony annal. Egyebkent meg rendkivul muvelt es okos, bar azert azt egyszer elsutotte komoly arccal, hogy a magyarok a kozeljovoben lenyomjak a szlovak nepesseget delen.

nyomkereső írta...

Nagyon eredeti, es felettebb idoszeru meglatas. A bejegyzes utolso gondolataval szallnek csak vitaba, mely szerint egy vesztes elnokjeloltet valoszinuleg nem javasolna listavezetonek az SDKU a kovetkezo parlamenti valasztasokon.
Ugy gondolom, hogy ez nem igy van. Dzurinda azert ennel sokkal pragmatikusabb politikus. Ha Radicova 2010-ben is tartana az eddigi tamogatottsagat, esetleges vesztes elnokvalasztas ide vagy oda, az SDKU minel jobb valasztasi eredmenye es koalicios potencialja erdekeben Dzurinda siman atengedne neki a partleaderseget. Egyeni erdeket meg o sem helyezheti a parterdek fole.

Mózes Szabolcs írta...

No pont ebben nem lennek en olyan biztos... marmint, hogy az egyeni erdekeit (ti. azt, hogy min.elnok legyen) nem helyezne a part erdekei ele. Es ezt nem csak szimplan onzo okbol – egy ido utan (es 8 ev kormanyfoskodes talan eleg ido erre) kialakulhat az embernel egy olyan erzes, hogy en tudom a legjobban ezt csinalni, en vagyok a legmegfelelobb ember erre a feladatra. Dzurindanal szerintem inkabb ilyen (ind)ok jonne elo, amikor ujbol o akarna (nagyon akarna) lenni a leader, nem pedig a sima onzes. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem hibas az a gondolkodas, ami ezt eloidezi.

nyomkereső írta...

Majd elvalik. Mindenesetre Radicova mar tavaly is a legtobb preferenciaszavazatot kapta a valasztasokon. Ha ezt hosszu tavon tartani tudna, Dzurindanak sem lenne mas valasztasi lehetosege, mint elfogadni. Fuggetlenul a koztarsasagi elnokvalasztas eredmenyetol. Ne feledjuk, hogy az SDKU egy elit part, mely elsosorban kormanyzasra, es a hatalom gyakorlasara jott letre. Ha ezt Radicovaval konnyebben elerheto, a part egyszeruen ledaralja majd Dzurinda esetleges ragaszkodasat. 2 ellenzeki ciklus Dzurindaval az elen mar tul sok lenne. Miki "felfele buktatasahoz" pedig ezer mas lehetoseg kinalkozik

jurgen írta...

Hmmm, preeferenciaszavazatok ide, nagy nepszeruseg oda, en meg mindig szkeptikus vagyok azzal szemben, hogy Szlovakiaban eleg erett-e mar a tarsadalom, hogy megvalasszon egy ellenzeki not elnoknek. S a hangsuly a nön van... Inkabb azt kell egy ilyen kandidatura elott megvizsgalni - ahogy Tizedes is celoz ra -, hogy nem lehet-e meg egy elvesztett elnokvalasztasbol is elonyt kovacsolni, elsosorban a partnak, de altalanossagban a jobboldali ellenzeknek is. Itt viszont mar optimistabb vagyok.

jurgen írta...

Vagyis: talan meg ugy is megeri elinditani Radicovat egy elnokvalasztason, hogy - legalabbis velemenyem szerint - nem sok eselye van egy koalicios jelolttel szemben. Persze, kerdes, lesz-e a koalicionak egyseges jeloltje.

nyomkereső írta...

Jurgen, ugyanezt mondtam en is. Azt, hogy nokent van-e eselye vagy sem a koztarsasagi elnokvalasztason, nem vizsgaltam. Pusztan csak arra mutattam ra, h. Dzurindanak valoszinuleg nem lesz mas valasztasa, mint elfogadni RAdicova nagy nepszeruseget, es a sulyahoz megfeleloen kezelni ot. Foleg, ha ebbol az SDKU-nak, es maganak az ellenzeknek is eloyne szarmazik. Es ez sokkal fontosabb szempont, mint Miki esetleges hiusaga, h. esetlegesen mar nem o lenne a partvezer.

Névtelen írta...

Jé, a "lemezlovas"! Tiszta Dévényi Tibi bácsi... Mert akkor elintézi...

jurgen írta...

Na, Nyomkereso, akkor egyetertunk! :))