2007. augusztus 10., péntek

Kis ícsés szemétdomb

Levelet kaptam. Aztán kisvártatva még egyet. S végül még egy utolsót. Talán utolsót.
Az elsőben egy aktív fiatal (aki sokfelé sokmindenféle projektben vesz részt) osztotta meg sokadmaggamal, hogy az egyik általam most ki nem mondott felvidéki magyar hírportálon - a helyes identifikációhoz elég legyen annyi, hogy anno állam bácsi öt millióval segítette meg indulását - egy helyes kis cikk számol be pár lelkes komáromi aktivista szemétgyűjtő akciójáról. Avagy szemétkedéséről? Merthogy kisvártatva jött egy másik levél is, szintén sokadmagamnak, amelyben egy számomra kevésbé ismert egyén informál arról, hogy a szemétszedő akció kapcsán szemétség történt. Méghozzá meglehetősen nagy szemétség, mivelhogy az első levelet küldő és a portálon a cikket jegyző emberke (nevezzük Bécinek, így hívta őt számonkérő levele megszólításában a mail írója is) elfelejtette feltüntetni a válaszlevelet megfogalmazó szeméttosszantó társa nevét (őt meg nevezzük Attilának, ilyen nevű egyént követett meg Béci barátunk). Sőt mi több, egy másik prominens ifjúpolitikus kilétét sem adta közre (aki szintén lehetetlenül sok szervezet és projekt felelőseként látja el feladatát, bizonyára nagyon jól - őt nevezzük Zolinak, így hívta őt kedves Attilánk), miközben ők is ott nyomultak a nagy szemétlikvidáló tömegben (a fényképek tanúsága szerint olyan 5-6 ember alkotta ezt a tömeget). Harmadik elfogott levelünk ehhez képest már csak jelentéktelen epizód - a cikk szerzője elnézést kér figyelmetlenségéért és pótolja mulasztását.
Tanulság? Szemetet hordani is kell tudni. Szemetes ügyletekről beszámolni is tudni kell. Szemétkedni pedig nem szabad.
Maga az akció egyébként fényesre sikeredett. A főprofiljában ekoproblémák megoldására szakosodott Via Nova - ICS fedőnevű enviropolgári szervezet komáromi aktivistái (akik véletlenül mind regionáli és/vagy országos ifjúsági közéleti szerepet betöltő jótevők) egy szép délutánon egyentrikókban kiballagtak a Vág egyik szakaszához, hogy azt kompromisszumokat nem ismerve megtisztítsák a szeméttől. A képek tanúsága szerint ez sikerült is a fiúknak s mivel szerencsére véletlenül volt náluk fényképezőgép is, az akciót megörökítették és egy sokatmondó cikkbe sűrítve el is mesélték nekünk. Az már csak hab volt a tortán, hogy a helyszínen szintúgy teljesen véletlenül megjelent a Szlovák Televízió magyar adásának stábja is, így az önzetlen akcióról az országos adás műsorait megtekintő párszáz tévénéző is tudomást szerezhetett. Hm... csak kár ezért az utólagos medialis-mailes szemétkedésért.
Én pedig anno azt hittem, a Via Nova közéleti szeméttisztításra fog majd inkább szakosodni...

12 megjegyzés:

JClayton írta...

Remek cikk. Kapcsolódó hír, hogy soha nem leszel már ICs- elnök :)

tibi írta...

Hat azon a mejlen en is rohogtem, amit az Attila irt... beszaras... Meg jo, hogy nem azon kaptak ossze, hogy ki mennyi szemetet gyujtott:) ... amugy ket eve vagy mikor (meg iden is volt persze, csak nelkulem) eleg nagy szemetgyujtest szerveztunk a faluban... ovodasoktol kezdve 23-25 eves korig kua sok fiatalt mozgattunk meg... kareval szedtuk a szemetet... en csak arra emlekszem, hogy borral itattam a biciglistakat a templom elott, mert pont vlmi biciglis korverseny volt esztergomon, udvardon, gyallan, meg parkanyon keresztul, aztan nalunk is megalltak... ket papo a jovoltombol csuszott hatra 20 helyet;)... na, az volt az igazi szemetgyujtes... egesz napos akcio... haza is kellett ugornom parszor doppingszerert;)... es meg teve sem volt kint vazze... aminek en persze hatartalanul orultem:)

tibi írta...

jaj... elfelejtettem megemliteni, hogy akkor is, meg iden is el lett ba*va a szemetgyujtes, mert nem viseltunk magunkon semmilyen reklamfeliratot... tiszta hulek vagyunk, mi?

tibi írta...

hogy ne csak a nagy semmit nyomassam: amugy le a kalappal elottuk... ez egy fasza otlet volt, tobb ilyet kellene csinalni, es nem csak mejlben szolitani meg az embereket, hanem szemelyesen is

Ranieri írta...

A faa Tibi Tesoo, nem jottel ra, hogy ennek az akcionak semmi koze nem volta szemetgyujteshez? Csak 1 primitiv nepszeruseg novelo probalkozas par pogacsa szagattotol.

Tee írta...

Gratulálok, Kolléga.



Bővebben majd később.

tibi írta...

Kosz Tee... nem kellett volna:)

nyomkereső írta...

szuper cikk, gratula

jurgen írta...

Ugy latszik en vagyok az egyetlen, aki egy budos szot nem ertett az egesz cikkbol... :(

tibi írta...

hat igen... szerintem sem fogja megerteni az atlagolvaso, hogy mirol is van szo, ha nem ismeri az elozmenyeit

jurgen írta...

Hat k*rvara nem...

Mózes Szabolcs írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.