2007. augusztus 6., hétfő

Pozsony csúcsrajáratva

A minap kedves csehországi barátaink látogattak hozzánk egy napra. Jó házigazdához méltóan vendégül láttuk őket szerény hajlékunkban, és idegenvezetőnek is felcsaptunk, hogy megmutassuk nekik a szlovák főváros nevezetességeit. Este beültünk vacsorázni a belváros egyik hangulatos éttermébe. Beszélgetésünk során óhatatlanul szóba került a két ország jelenlegi gazdasági és politikai helyzete, és mivel vendégeink egyenest a fővárosból, Prágából jöttek, néhány érdekes összehasonlitásra is módunk nyilt.
Mivel jó pár év után jártak itt újra, szinte alig akartak hinni a szemüknek, látva, milyen óriásit fejlődött azóta a város. Belemelegedve a diskurzusba, átvéve a két főváros gazdasági helyzetét, lakóik átlagfizetését, az ingatlan és telek, valamint éttermek árait, a mi szemünk is egyre tágabbra nyilt. Pozsony ugyanis az összehasinlitás után paradox módon szinte az összes árkategóriában drágábbnak bizonyult Prágánál.

Ismerőseink hozzánk hasonlóan nemrég költöztek saját otthonba, melyet lényegesen kevesebből megúsztak, mint tehették volna ugyanezt pozsonyi viszonyok között. Úgyszintén csak hüledeztek, mikor szembesültek az itteni belvárosi étel és italárakkal (pedig nem is a legelegánsabb étteremben voltunk). Elárulták, hogy a prágaiak már szinte alig járnak az Orloj és Károly-hid környéki kiskocsmákba, éttermekbe, mivel azok árai a külföldi turisták pénztárcájához szabottak. Pozsony belvárosában - más hangulatos alternativa hiján - viszont a hazaiak szinte ugyanazokat a helyeket látogatják mint a turisták, egyazon árat fizetve.

Mivel magyarázható mindez?

Szlovákia gazdasági növekedése 2006 végén kis hiján elérte a HDP 10 %-át, míg ugyanez a mutató Csehországban 5,8 % volt. Bár Szlovákia a nagy regionális különbségeiről hires, Pozsony mindig is egyfajta ország volt az országban. Ide összpontosul a külföldi tőke nagy része, itt székel szinte az összes nagyvállalat, bankok, biztositók, itt a legalacsonyabb a munkanélküliség, és legmagasabb az átlagjövedelem. Ezek hatványozottan megmutatkoznak az emberek vásárlóerejében. Ha a gazdasági reformoknak köszönhetően mindez ráadásul egészséges alapokon nyugszik, olyan robbanásszerű fejlődést eredményez, melynek itt Pozsonyban már évek óta tanúi lehetünk, és melyre a környező országokban is alig van példa. Elég ha csak az itteni ingatlanárakra gondolunk, melyek szinte már az eget súrolva, éves szinten továbbra is megállithatatlanul 30 %-al növekednek.

Az éjszakába nyúló beszélgetést otthon, egy üveg finom bor mellett folytattuk, másnap pedig egy kicsit büszkén, magamunkat kihúzva tudtuk búcsúztatni barátainkat, elégedett pozsonyiként.

1 megjegyzés:

Ranieri írta...

Haat szerintem az arak magassaagahoz hozzajarul a tipikus szlovak vendeglatoi kapzsisag is: rovid ido alatt minel gyorsabban meggazdagodni azaz jo borsos penzeket kerni seemi-extra, atlagos dolgokert, vagy szolgaltatasokert.