2007. augusztus 6., hétfő

Nagytestvér

JClayton írta:

Az emberiség egyik nagy kérdése, hogy mit tekinthetünk az alapműveltség részének. Műveltek vagyunk, ha tudjuk, hogy pontosan melyik évben volt a trafalgari ütközet, mennyit nyom egy hidrogénatom, vagy milyen messze van Bátorkeszi a kies ausztráliai Perth városától?

Vannak dolgok, amelyek mindenki számára egyértelműek, ergo az alapműveltség részei. Például - mint arra rájöttem Krasznahorkán - a Big Brother első sorozatának szereplői. Többek között engem is megbíztak azzal, hogy dolgozzam ki a kérdéseket a tábor műveltségi vetélkedőjére, hát nekiültünk néhány kollégával. Jöttek is a javaslatok - kérdeztünk várakról, helyi jellegzetességekről, a Ludolf-féle számról, meg mindenféle más hasznos dolgokról. Valami mégis hiányzott - a kulcs ahhoz, hogy ne egy kockafejű csapat vigye el a babérokat -, ezért hirtelen ötlettől vezérelve beraktunk még két kérdést. Vajon ki tudja felsorolni a Big Brother első szériájának szereplőit? És a Jedi-tanács lovagjait? A második kérdésre legalább mindenki egyforma rosszul vizsgázott (hajjaj, pedig én kapásból tudnék ötöt-hatot). Az első ellenben...

Szóval feltettük a kérdést. Meghallgattuk az össznépi felhördülést ("Ez műveltség, wazze?" "Életemben nem néztem a Big Brothert..."), majd hagytuk őket gondolkodni. Eredmény: a négyfős csapatok kilencven százaléka tíz-tizenkét személyt nevezett meg a házlakók közül. Bevallom, mielőtt el nem kezdtem olvasni a válaszokat, nem gondolkodtam el rajta, mi minden maradt meg az emlékezetemben. Andi Ausztráliából, Renátó meg Évi, akik izé... szóval tudjátok, Pongó a bugyiárus, Zsanett, aki Szabival kavart, Judit, aki (túl)Komáromból jött, Popey és Tara, akire csak a neve miatt emlékszek, Angéla, akinek a kellemetlen hangja rémlik és Iti az óriás, akit senki sem írt oda. Bónuszként néhányan tudták még a ház macskájának a nevét is, ami meg nekem nem ugrik be. Emlékezetből sorolom, bár az eredmények elolvasása után kicsit frissült a memóriám.

Slusszpoén: a vetélkedőt hatalmas fölénnyel a brünni csapat nyerte meg, akik a BB házból egyedüliként csak hat szereplőt tudtak felsorolni. Ellenben nyolc tizedesre tudták a pít, az összes környékbeli kastélyt felsorolták, ráadásul figyelemreméltó mentális képességekről is tanúbizonyságot tettek - csak hárommal tévesztették el azt a kétjegyű számot, amit az egyik zsűritag a verseny előtt felírt egy papírcetlire, és elrejtett a zsebébe. Szóval, ha valaki nem tudta a Big Brothereket, ne keseredjen el - ha a fenti kritériumoknak még megfelel, akkor művelt.

Nincsenek megjegyzések: