2007. november 27., kedd

Paška a helyén maradt - végeredmény

Ma (kedd) röviddel 12.00 után került sor egy teljes napi vitát követően a Szlovák Parlament elnökének visszahivásáról szóló titkos szavazásra. A szavazócédulát 111 képviselő vette át a 150-ből. Az eredmény egyértelmű és világos:
59 szavazat Paška leváltására, 3 ellene, 3-an tartózkodtak, 46-an pedig nem szavaztak. A házelnök tehát maradt.
A számok nagyban alátámasztják a tegnapi bejegyzésemben előre vetitetteket: a HZDS saját léte érdekében, ahogy várható volt, nem kockáztat, a koalició igy egy emberként elutasitotta Paška visszahivását. Az ellenzék ellenben magyarázkodhat, hová tűnt 6 illetve 5 szavazat (a volt KDH-s Gabura képviselőt leszámitva) a soraiból. Paradox egy helyzet, az biztos. "Egységes" koalició, és megosztott ellenzék. Ennyi, amire a rendkivüli ülés után fény derült. 1-2 tippem talán még volna is, merre kéne keresgélni a hiányzó szavazatokat...
Ami Vladimir Mečiart illeti, teljesen megaláztatva, ezekben a percekben is menekül a parlament folyosóin az újságirói kérdések elől. Zdenka Kramplová, a HZDS eddigi parlamenti képviselőjének és pártigazgatójának új földművelésügyi miniszterré való mai kinevezésével ellenben már el is kezdődött a pénzszerzés időszaka a következő választásokra. Az új minisztert akár nevezhetnénk Vladonak is, olyan mindegy.
Kramplováról annyit, hogy Mečiar volt külügyminisztere volt az utolsó időszakban, aki az 1998-as kormányváltás után önkényesen kint ragadt egy ideig Kanadában, alig lehetett őt hazacsalogatni és megszabaditani a diplomata útlevelétől :) Államalapitó Vladonk egyik nagy kedvence, akit, utánna szabadon, csak "szivós körtécske-ként (hruštička húževnatá) " ismer a honi közvélemény. Állitólag Bulgáriában végzett diplomás mezőgazdász, dehát ilyen alapon én is lehetnék akár a Jegybank elnöke is. Bloggerként mindenesetre dörzsölhetjük a tenyerünket, nem fogunk unatkozni au előttünk álló időszakban, annyi szent!

3 megjegyzés:

JClayton írta...

A kukac.sk-ról van, de nagyon szép.


"tudjátok mi a véletlen szám? az 59.
mert:
smer + sns 69 mandátum
hzds 16 mandátum
ellenzék 65 mandátum

hogy Paška megbukjon 75 szavazat kell
ha a hzds megmakacsolná magát, Ficonak kell 6 szavazat

ellenzéki 65-6=59

na ezért !!!!"

Tee írta...

Ez tényleg szép.

nyomkereső írta...

Igen, a kukac nagyon okosan kovetkeztet.
Valami ilyesmirol irtam en is a tegnapi bejegyzesemben:
"Robert Fico kormányfő már jó előre biztositotta magának a parlamenti többséghez szükséges legalább 76 szavazatot. Még Jureňa leváltása előtt."