2007. november 28., szerda

Ki fogja bekapni?

Most már senki sem tudja, ki mit gondol, mit akar, mit nem akar. Ebben a pillanatban úgy tűnik, itt a bolondokháza. Pedig mégsem. Nem bolondokháza, csak „mindenki kormányozni szeretne“-helyzet. Mert ha ugye bordel van, akkor abból mindenki szereti kihozni a maximumot .

Mečiar forrong és szurdos. Pedig a legtöbbet ő veszthet az ügyleten. Odamond a Smernek, fogja magát és elmegy a koalíciós tanácsról és arról letyefetyél, hogy ki akarják őt tolni a vályú mellől. Ha ki akarna ugrani a partiból, az elmúlt napokban már ezerszer megtehette volna. Mégsem tette. Tehát nem akar. Vagy nem akar magától elmenni.

Fico mérges mindenkire – másrészt ő már ilyennek született. Odamond Vladonak, odamond Dzurindának. Ha összedől a szerkezet, ő profitálhat belőle a legtöbbet. Vele felesleges többet foglalkozni.

Az SNS csöndben megbújik. Számára ez a koalíció a legideálisabb, amiben valaha is részt vett s vehetett. Nem csoda, hogy Slota be van szarva, nehogy befuccsoljon a cég. S közben nyugtat ezerrel – gyerekek, minden rendben lesz, minden megy tovább, ahogy idáig. Megy egy frászt…

Az ellenzék meg hőbörög, mindenkire mindenféle csúnyát mond, de nagyon jól tudja, hogy óvatosan kell ugrálni. Addig, míg a politikai józanság lánca elér. Az esetleges előrehozott választások egy sor jelenlegi ellenzéki politikus karrierjét temethetik be végérvényesen.

Az SDKÚ nem sakkozhat sokat. Pechjére az ő főellensége a legnagyobb kormánypárt. Ő tehát nem válthat fel ott egy kicsit sem. Az MKP szintén nem álmodhat igen édeseket, lévén a HZDS szénája áll ki, nem pedig az SNS-é. Slota pedig Fico leghűségesebb bajtársa, ha tehát Mečiarékat kiebrudalják – vagy kiebrudalódnak, kiebrudalják magukat –, Csákyék kormánytagságához még az SNS-t is az árokba kellene lökni. Ez meg már azért talán több mint sci-fi.

Látszólag a legjobb pozícióban a KDH áll. Parlamenti suska-muskák szerint tárgyalgatnak is rendesen Ficoékkal. Ha minden igaz, inkább a Palko fémjelezte szárny repülne be leginkább a HZDS megüresedett helyére, de kérdéses, hogy Ficonak mennyire kellenek szárnyak és combok s mennyire egész pártok. Emellett tegyük hozzá, hogy Slota is inkább a jellegtelen Hrušovskýékkal nagyobb haver s inkább a Palko oldal szokta rugdosgatni Ficoékat is a kereszténydemokraták irányából. Másrészt, ha az egész KDH nem akarná felváltani az esetleg távozó HZDS-t, akkor elméletileg még mindig elég a Palko-vezette renitens alakzat, kiegészülve egy-két Mikuš-típusú HZDS-es motorossal. Ez a variáció viszont feltételezhetően nem lenne Fico ínyére, mert így aztán tényleg teljes joggal aggathatnák rá, hogy mindenféle pártpartizánok segédcsapatának segítségével kormányoz.

Szóval nehéz most olvasni. Nehéz eldönteni, ki blöfföl, ki marháskodik. Ki mit gondol komolyan, ki idegeskedik valóban. Ki van beszarva, ki lesz leszarva. Hamarosan kiderül. A reklám után visszatérünk.

18 megjegyzés:

nyomkereső írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
nyomkereső írta...

Talált, süllyedt!
Az is érdekes az egészben, hogy a kisebbségi kormányzást, mint lehetséges alternativát a KDH részéről épp az a Palko bérenc Mikloško helyezte kilátásba, aki(k) annak idején épp Hrušovský túlzott Fico szervilissége miatt "függetlenitették" magukat a KDH frakción belül. Fura egy hozzáállás, az tény, egy konzervativ értékrendekhez ragaszkodó bagázstól...

Mózes Szabolcs írta...

Hat igen, ez a legszomorubb a tortenet KDH-s reszeben... ez szamomra is nagy csalodas.:(

nyomkereső írta...

Számomra meg öröm. Kezd lehullni a lepel róluk végre. Kivánom nekik, hogy támogassák meg Fico esetleges kisebbségi kormányát, és végezzék úgy megaláztatva, mint a HZDS. Ezt érdemlik. Palkoval, Hrusovskyval egyutt. A KDH altalaban csak rombol, ritkan tesz hozza. Lásd kormanybol valo kilepes 2006-ban. Egy olyan part, mely keptelen a 21. szazadi kovetelmenyeknek megfelelni.

JClayton írta...

és mégis a KDH bukásával mi marad az alternatíva a jobboldal számára? Ha ez megtörténik akkor nem négy, de legalább tíz- tizenkét évet kell várni egy normális jobboldali kormányra, mivel hiányzik egy fontos láncszem - az egészséges kereszténydemokrata irányultságú párt.

nyomkereső írta...

A KDH bukasa nem feltetlenul jelenti a jobooldali valasztoik elveszteset is. Az SDKU majd gondoskodik rola.

JClayton írta...

Komolyan feltetelezed, hogy a liberalis SDKU kepes megszolitani a KDH templomba jaro nenikekbol allo valasztoi reteget? Meg akkor is, ha kicsit sarkitok...

nyomkereső írta...

Komolyan gondolod, hogy a templomba jaro nenikek = KDH valaszto meg mindig ervenyes? Ha igy lenne, nem 8 % kornyeken kullognanak. A masik dolog, hogy mar az egyhazi vezetok sincsenek egyertelmueen elkotelezve mellettuk. Lasd a SMER-el apolt jo viszonyukat az utobbi idoszakban.
Az SDKU-ban az eros liberalis ertekrend mellett mindig is jelen volt az eros kereszteny platform, igy igen, azt gondolom, hogy a KDH vaalsztoit a masik szlovak ellenzeki part konnyen meg tudja szolitani es at tudja venni.

JClayton írta...

A KDH valasztoi azert boven nem csak urbanus kereszteny-ertelmisegiekbol allnak, a part a szocialis aspektus miatt is epp eleg szavazot szerzett foleg kozep- es eszakkelet szlovakiaban. Ezeket a szavazokat az SDKU egeszen biztosan nem tudja megszerezni. Szerintem a KDH bukasa minimum ot-hat szazalek minuszt hoz majd a jobboldalnak a masik oldal rovasara. Az meg nagyon nem jo, sot egyenesen kilatastalan.

Mózes Szabolcs írta...

Erdekes iranyba ment el a vita... de ha mar itt tartunk: ez az egesz nem csak egyszeru matematika.
Az SDKU es a KDH ket teljesen mas part. Mig az SDKU-ban csak nevleg van benne a kereszteny szo, addig a KDH egy sor kerdesben eszerint is cselekszik. Az mar mas kerdes, hogy nem egyszer ezzel sokra nem megy... Ebbol is kovetkezik, hogy a kereszteny szavazok egy reszet az SDKU addig nem fogja tudni megszerezni, amig van KDH vagy egy valodi keresztenydemokrata part.
Az mar egy masik tema, hogy melyikre milyen szukseg is van. A ketto kozul szerintem inkabb az SDKU a rovidebb szavatossagi ideju alakulat, ugyanis nem all mogotte igazabol ideologia, csak technokrata gazdasagi elkepzelesek. Ez pedig hosszutavon keves. Az megint mas dolog (avagy minimum egy kulon bejegyzest erdemelne), hogy a KDH jelenlegi formajaban mennyire hu az altala kepviselt ertekekhez es nem valtozik-e fokozatosan regionalis gondolkodasu bacsik es nenik szervezeteve.

nyomkereső írta...

KDH: 19. szazad es csokkeno tendencia
SDKU: 21. szazad es novekvo.
Szukseg van mindkettore (meg egy ideig). En csak azt probaltam magyarazni, mennyire zavar ez a ketszinu politizalas (jobb szo is van erre, csak nem jutott eszembe), melyet folytat, es amely egyre inkabb elovillan. Annal is inkabb, mert ok azok, akik egy konzervativ, ertekek menten politizalo partnak tarjak magukat, a Tyzden nagy tamogatasaval. Kozben meg ugye...

Mózes Szabolcs írta...

Politikai marketingben talan 19. vs. 21. szazad, de ez csak a felszin.
Az SDKU-nak az a nagy hatranya, h.ideologiailag olyan mindenfele part. Illetve olyan, amelyik szamara nem az ertekrend szerinti politizalas az elso szamu - kiveve a gazdasagi kerdeseket, ahol liberalisok. Nem azt mondom, h.zsebre dolgoznanak, hanem azt, h.technokratak. Tehat a lenyeg, h.minel alacsonyabb legyen a koltsegvetesi deficit, az inflacio, minel magasabb a GDP novekedese, stb., de hosszabb tavu tarsadalmi feladatok, kihivasok nem izgatjak oket. Illetve nem gondolkodnak ilyeneken. Ez pedig egy politikai partnal alapveto hiba.
A KDH-nal ez normalis esetben pont forditva van. Csak most naluk nincs "normalis" eset es el vannak szallva. Kulonbozo szarnyakon.:)

nyomkereső írta...

Erdekes, hogy ugy velitek, ennyire a felszin ala lattok! :)

nyomkereső írta...

"de hosszabb tavu tarsadalmi feladatok, kihivasok nem izgatjak oket. Illetve nem gondolkodnak ilyeneken. Ez pedig egy politikai partnal alapveto hiba."
...igy hirtelen csak az adoreform, nyugdijreform, ellato rendszer reformja, Eu tagsag, NATO tagsag, EURO eloszoba jut eszembe, de ezek tenyleg nem hosszu tavu programok:)

Mózes Szabolcs írta...

Ezekben semmi extra sincs. Az integracio (EU, NATO, euro, OECD, stb.) egy ugymond magatol ertodo cel volt, raadasul minden part programja - mar 89-tol. Ezzel semmi planet nem alkottak. A nyugdijreform is egy minimalis cel, ugyanis minden nem hulye politikus tudta, h.meg kell valtoztatni. Az adoreform abban a valtozatban, ahogy letrejott 2004-ben, pedig a 2002-es valasztasok elott a KDH otlete volt.
Az integraciot leszamitva ezek mind technokrata, gazdasagi intezkedesek, kozeptavu hatasokkal (kiveve a nyugdijreformot, amirol mar elmondtam, h.azt meg kellett volna csinalnia akarmelyik kormanynak, ha nem akart volna tonkremenni, nem az SDKU talalta fel).

nyomkereső írta...

feladtam, nincs értelme

JClayton írta...

Hm Hat a ketszinu politizalas az zavarhat, de a problema tovabbra is az, hogy az SDKU nem tudja magaba olvasztani a KDH szavazoit. Ebbol adodoan pedig a KDH kiesese oriasi csapas lenne az ellenzekre nezve, amibol egy darabig meg nem tudnanak feleszmelni.
Es szerintem a partideologiaknak semmi koze sincs a korhoz. Igazi keresztenydemokraciara mindig lesz igeny, sot, mondjuk az elso arab bevandorlok megjelenesevel meg inkabb. Az SDKU meg csak a neveben kereszteny, most komolyan mondj egy politikust, akit ki tudnak allitani, ha elvekrol van szo...

nyomkereső írta...

Tovabbra is kitartok azon allitasom mellett, hogy az SDKU adott esetben gond nelkul kepes atvenni a KDH szavazotaborat, igy olvasatomban az altalad felvetett problema targytalan.