2007. november 17., szombat

Fotóhónap 2007, II. rész – Grand Tour a régi Pozsonyban

A városok hóval borítva hasonlítanak legjobban egykori önmagukra. Tegnap havazott, és megsárgult képek idézték a régi Pozsonyt. Ideális alkalom egy Grand Tourra – végigjártam a belvárosi kulturális intézeteket és eldugott kis galériákat.

František Tomík

Ez a kiállítás pontosan azt adja, amit a címe kínál. Képes napló, olyan is, mint egy napló – énközpontú, szubjektív, nem egységes, jól és kevésbé jól sikerült „bejegyzésekkel“. Az ember a naplót elsősorban saját magának írja/fényképezi, de persze a kíváncsiskodó idegen is találhat benne érdekes részeket, még ha összességében banálisnak és kuszának is tartja. De ha idegenek naplójában kutakodunk, ne csodálkozzunk, hogy nem ismerünk magunkra benne.

Szlovák Nemzeti Múzeum – Váralja, Žižkova 16, nyitva minden nap kedd kivételével, 10-től 17 óráig. Belépő 70/40 Sk.

Izabella

A fényképező főhercegnő. Micsoda rím és micsoda alliteráció, lehetne ironizálni, de ugyebár egy főhercegnővel szemben nem ajánlatos tiszteletlenkedni. Ezt a kiállítást amúgy is látni kell – látni kell, hogy létezett egy régi Pozsony, arisztokratákkal és udvarhölgyekkel, hímzőegylettel és Mihály-kapu alatti női kalapraktárral. A pózok kicsit merevek, a főherczegnő fényképezőgépének lencséje előtt mindenki mintha vigyázzban állna, az „életkép-jelenet“ is maximálisan megrendezett – de mindezek ellenére az összhatás mégis természetes. Az egy más kor volt, más szabályokkal és értékekkel, és jó, hogy vannak képeink azokból az időkről is.

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Brämer-kúria, Žižkova 18, nyitva minden nap kedd kivételével, 10-től 17 óráig. Belépő 70/40 Sk.

Alekszander Valcsev

A lényeg az ötlet, és ez egy jó ötlet – a ma emberét reneszánsz pózokba állítva reneszánsz méltósággal ruházni fel. A Bolgár Kulturális Intézet mindig biztos pont a Fotóhónapon, ezúttal sem okozott csalódást. Nagyméretű, színes portrék: arcok idilli tájra nyíló ablakok előtt, lila bársonyok között vagy szép ívű támlás székeken, tényleg tiszta reneszánsz, a kétezres évek tipikus ruhái ellenére. Mindezt reneszánsz zene egészíti ki – ezt nevezik jól sikerült multimedializmusnak...

Bolgár Kulturális Intézet, Jesenského 7, nyitva hétfőtől péntekig 9-től 17 óráig, a belépés ingyenes.

Pawel Žak

A világ csak hangulat, ez a kiállítás is „csak“ hangulat: kicsit elvont, kicsit sejtelmes, kicsit megfoghatatlan hangulat, ahol játékkacsák csodálkoznak rá képmásukra a tükörben és kartonlépcsőket világít meg halványan a villanylámpa-hold. A hangulat tökéletes élvezéséhez ajánlott akkor menni, amikor kint már sötét van, mert nappali fényben a nagy ablaktáblákkal szemben lévő képeket csak sejteni lehet – és minden tudatos titokzatosság ellenére ezt talán a szerző sem így képzelte...

Lengyel Intézet, Nám. SNP, nyitva hétfőtől csütörtökig 10-től 18 óráig, pénteken 9-től 16 óráig, a belépés ingyenes.

Annabel Elgar

Nos. Igen. Ez jó volt. Sárga labdán narancssárga földre hullott almák között egy kisfiú nézi az udvarról a fényben úszó ablakokat. Hétköznapian szürreális, mint az álmaim.

F7 Galéria, Františkánske nám. 7, nyitva minden nap, hétfő kivételével, 13 órától 18 óráig, a belépés ingyenes.

Georges Rousse

A világ városai geometriai figurákkal ötvözve. Lebontásra ítélt épületek kubista megerőszakolása. Szöul és egy piros kör, Metz és színes kockák. A szemnek kellemes, csak tudnám, mi akar ez lenni? A kiállítás a Pálffy-palotában folytatódik, talán ott valami kiderül? Kétlem.

Francia Intézet, Sedlárska 7, nyitva hétfőtől péntekig 9-től 18 óráig, a belépés ingyenes.

Fodor Gyula

Szeretem a hidegen ragyogó csillagokat, a fekete eget, az ismerős csillagképeket, és szeretem a végtelent a szélmalmok forgásában. Mindezt Fodor Gyula is szereti, így a csillagok és a szélmalmok mellett szeretem Fodor Gyulát is. A kiállítás kicsit interaktív: a képeket egy könyvből válogatták, s a képaláírásokban csak az oldalszámok vannak feltüntetve, a rendes képaláírásokat egy sok kézen átment tartalomjegyzékből kell kikeresni – amíg ez nem történik meg, lehet találgatni – csillagközi ködöket látunk vagy fémesen kék hullámokat? Űrhajó érces hajlatát vagy egy szélmalom lapátját? Mint egy science-fiction antológia illusztrációi. Napfogyatkozás, lángoló mezők, viharos tenger. Ezüstös kék és izzó sárga, és az a megismételhetetlen árnyalat, a kék és a fekete között félúton, ami teljes napfogyatkozás előtt borítja be a tájat. A real highlight.

Osztrák Kulturális Intézet, Zelená 7, nyitva hétfőn, kedden és csütörtökön 10-től 18 óráig, szerdán 9-től 18 óráig, pénteken 9-től 16 óráig.

Viliam Malík

A megnyitás előtt álló áruház előtt tolongók 1937-ben sem kevésbé szánalmasak, mint a mai plázák akcióira áhítozó csürhe. Ez is kiderül a 95 éves fotós gondosan összeválogatott kiállításának anyagából. Ez nem egy személyes napló, ez történelmi „rýchlokurz“ – a népviselettől a koncentrációs táborig, a Kapucinusok terének aszfaltozásától a ligetfalusi szögesdrótokig, a szlovák fényképezés doyenjének objektívén át. Ezt is látni kell.

Az Egyetemi Könyvtár galériája, Michalská 1, nyitva hétfőtől péntekig 14-től 18 óráig, a prospektus szerint a belépő 20 korona, tőlem nem kértek semmit.

Nincsenek megjegyzések: