2007. szeptember 13., csütörtök

Túléltük a győzelmet. Túléljük a vereséget is?

A magyar válogatott túlélte az olaszok legyőzését. Nem telt el a dicséretáradattól, nem veszítette el a fejét a hirtelen egekbe szökő szurkolói optimizmustól. Nagy dolog ez, nem mindig sikerült az ilyesmi (a közelmúltból elég csak a kaiserslauterni 2:0-ás győzelmet felidézni), most mégis, mintha valami remény csillant volna meg a magyar futballdrukkerek számára – csapatuk tud jól játszani és nyerni is.


A világbajnokverés után legyőztük Boszniát – lehet fanyalogni, de a Máltán elszenvedett vereség után az ilyesmi már egyáltalán nem magától értetődő –, s olyan helyzet állt elő, hogy a máskor kíméletlenül realista kollégák is megengedtek maguknak egy kis álmodozást.

Az álmodozás első pontja úgy kezdődött: Isztambulban kell megverni a törököket.

A meccset nem láttam. (Nem fogom itt a tévécsatornákat szidni, mert még közvetítés esetén sem láthattam volna – Nagyszombatban néztem Bellamy magánszámát.) Jelzésértékű viszont, hogy elbulvárosodott sportnapilap, független hírportál, ironikus blog, hardcore focihonlap mind-mind bírói tévedést emleget, kivétel nélkül. Valószínű, ezt tényleg a bíró sporttárs barmolta el, de nagyon.

Ha az olaszok elleni csodameccs után féltettük a válogatottat, hogy „fejben” hogyan dolgozzák fel a sikert, most sokszorosan indokolt a féltés. Mert a magyar mentalitás már csak olyan, hogy szinte kéjesen nyalogatja egykori sebeit, s képtelen túllépni a régi igazságtalanságokon. Főleg a bizonyítható igazságtalanságokon. Hát nézzék meg, szétszabdalták az országunkat, hát nézzék meg, kollektív bűnösöknek kiáltottak ki minket, hát nézzék meg, a bíró elcsalta a meccset, megfosztott utolsó reményünktől is.

Sajnos – előfordul ilyen. Sajnos – nemcsak a fociban. Sajnos – a fociban elég gyakran. Levelet írni Platininek, kérelmezni az UEFA-nál, hogy töröljék el Gera piros lapját – ezt mind lehet, csak nem igazán érdemes. Egyetlenegy dolgot érdemes – igazságtalanságot feledve menni tovább.

Ha erre is képes lesz a magyar válogatott, akkor már tényleg lehet reménykedni.

5 megjegyzés:

nyomkereső írta...

Ez egy higgadt, korrekt, ennelfogva nagyon is szukseges lereagalasa a Torokorszagban tortenteknek. Magam is megneztem a youtube-on a szituaciot, es valoban egyertelmu tizenegyesrol volt szo. Viszont tovabb kell menni, es el kell felejteni ezt a serelmet, mint ahogy az olaszok felett aratott diadalt is. Csak a munka visz elore.
U.I. sajnalom, hogy megint max. a cseh csapatnak szurkolhatok majd 2008-ban lesz.

tibi írta...

nem dobtal linket arra a wikipedias cikkre:) ... hat az beszaras gyerekek:) ...
http://index.hu/tech/net/wikibiro1309/

nyomkereső írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
nyomkereső írta...

Tibi, jo meglatas.
De tematikailag a korkep blog ott van, nagyon ott van, es ez a lenyeg!!

jurgen írta...

Teljesen egyet ertek Teevel! Gratulalok!:)