2008. január 6., vasárnap

"Surprise package"


Az amerikai elnökválasztások során gyakran előfordult, akár a republikánusokról, akár a demokratákról van szó, hogy egy, a média által lebecsült, messze nem a favoritok közé sorolt jelölt versenghetett az elnöki posztért a végső küzdelemben a másik párt jelöltje ellen. Négy évvel ezelőtt a demokratáknál John Kerry szolgáltatta a meglepetést, miután maga mögé utasította az esélyesebbnek tartott Howard Deant és John Edwardsot. Fel lehet tenni tehát a kérdést, hogy lesz-e váratlan befutó 2008-ban, és ha igen, akkor ki? Megítélésem szerint nem kicsi a valószínűsége, hogy idén is lesz egy „meglepetés-csomag", de ezúttal nem abban a táborban, ahol négy éve. A demokratáknál egyre nyilvanvalóbb, hogy senki sem közelítheti meg a két nagyágyút, Barack Obamát és Hillary Clintont. Egyedül talán Edwards lenne erre képes, de sorozatban követi el kisebb-nagyobb taktikai hibáit (a szegényebb társadalmi rétegekért kampányol, miközben több tízmillió dollárt érő kastélyházban él, négyszáz dolláros hajvágás, saját családi tragédiájának túlzott hangoztatása), amelyek egyre inkább ellehetetlenítik. A republikánusoknál viszont korántsem ilyen egyszerű a helyzet. A három legesélyesebbnek tartott jelölt közül sem John McCainnek, sem Mitt Romney-nek, sem Rudy Giulianinak nincs olyan nagy népszerűsége a republikánus szavazóknál, mint Obamának vagy Clintonnak a demokratáknál. McCainről tudni lehet, hogy többször támogatott már olyan törvényjavaslatokat, amelyeket pártja szavazói nagy része keményen elutasitott (pl. az illegálisan betelepülőkről szóló törvényt). Az abortuszról való vitákat, ha lehet, nagy ívben elkerüli, illetve csak nagyon halkan mondja, hogy „pro-life-os". Mitt Romney-nek a legnagyobb hátrányát, azon kívül, hogy dúsgazdag, a mormon vallása jelenti. Giuliani ugyan sok támogatót szerzett a 9/11-es katasztrófa derék menedzselésével, de a botrányokkal teli magánélete, az abortusznak és az egyneműek házasságának támogatása keményen visszaüthet neki.

Ekkor jön a képbe Mike Huckabee. Arkansas egykori kormányzója, aki mellesleg több éven át baptista lelkészként működött, ügyesen használja ki azt a tényt, hogy a vallásos republikánus szavazók nagy része egyszerűen nehezen tudja Giulianit, Romney-t és McCaint a saját jelöltjeként kezelni a feljebb említett okok miatt. A remek szónoki képességekkel rendelkező, meggyőző Huckabee nyíltan titulálja magát „keresztény jelöltnek". Továbbá a republikánusok közt is egyre népszerűtlenebb iraki kalandból is egyenlőre ő húzza a legtöbb hasznot. A marginális Ron Paulon kívül ő az egyetlen a republikánus jelöltek közül, aki keményen kritizálja Busht az invázióval kapcsolatos hibái miatt.

Az iowai előválásztás bizonyította, hogy Huckabee-t ezentúl már nem lehet lebecsülni. Ha továbbra is képes lesz a republikánus táborban a számára egyelőre kedvező helyzetet kihasználni, akkor könnyen lehet, hogy 2008 végén egy kevésbé várt Huckabee-Obama vagy Huckabee-Clinton párosból választ majd elnököt az amerikai nép.

12 megjegyzés:

nyomkereső írta...

Ranieri, gratula, nagyon tetszett ez a velős és lényegretörő irás. Ami az amerikai társadalmat illeti, lehet akármilyen véleményünk az ottani viszonyokról, a felületes emberi kapcsolatokról, stb, a választási rendszerük szerintem irigylésre méltó. Azalatt a több hónap alatt, amig a nép megválasztja új elnököt, az egyes előválasztásoknak köszönhetően lehetőség van megtudni róla mindent, az égadta világon. Nem úgy mint mifelénk, sajnos. Ami pedig a republikánus - demokrata versengést illeti, én egy Obama-Huckabee párharcnak örülnék a legjobban, igazi izgalmakkal.

JClayton írta...

Obama - Huck nyílt csata lenne, csak Obamát és csak Huckabeet bárki megveri a másik oldalról. Az én kedvencem Giuliani lenne, csak őt pont azok nem akarják, akiknek elméletileg jelölniük kéne őt - a republikánusok :) Ok, Ron Paulban is kiegyeznék.

Névtelen írta...

Színvonalas, jessz! Huckabeet nem kell temetni, pláne csaknorisszal!

nyomkereső írta...

Van egy olyan érzésem, hogy a republikánusok, George Bush-nak hála, elveszitik a mostani elnökválasztást. Egyetlen esélyük talán az lehet, hogy a választók Obama és Hillary láttán az utolsó pillanatban mégis elutasitják az eddig még nem volt fekete vagy női elnököt.

JClayton írta...

Láttad valahol Bush nevét feltűnni eddig a kampányban? Nem ok nélkül hiányzik. A főgonosz mindig is GWB volt, nem pedig a republikánusok, ő pedig most ugye nem indul...
Alapesetben ott kéne rázogatnia a kezét valamelyik elefántos jelölttel, csak senkinek sem akaródzik ezt felvállalnia és szerintem nem is kerül erre sor. A republikánus jelölt abszolút nem lesz esélytelen, pláne, ha valamelyik mérsékeltebb fickót rakják be (szerintem továbbra is Paul vagy Giuliani, akikre még én is szavaznék).

nyomkereső írta...

Igen, ebben van valami, de ne feledjuk, hogy most meg csak az elovalasztasoknal tartunk. Amint meglesz a 2 favorit, bevetik a neheztuzerseget is, igy valoszinuleg Bush is szohoz jut majd. Bar alairom, hogy a republikanusoknak az segitene leginkabb, ha tavol tudnak ot tartani, amennyire csak lehet. Tartok tole azonban, hogy a valasztok igy is ugy is a jelenlegi elnok mondszereivel fogjak azonositani a republikanus jeloltet, legyen az barki kozuluk.

Melecske Ákos írta...

ha már a kedvenc jelöltjeinknél tartunk, nálam egyértelműen John McCain és Ron Paul a szimpatyák:), kár hogy az utóbbi csak marginális jelölt (számomra piszokul szimpatikus programja és kampánya van van), az elsőnek meg valahogy megakadt a lendülete.
Demokratát meg nem választanék: de ha kéne, akkor max. a Clintonnét, bár a 20 éves Bush-Clinton elitéra után jöheten valami vérfrissítés díszíbe...

tibi írta...

most hogy mondod teso, en is John McCainre szavaznek... o mindenesetre jol elbant a terroristakkal a Dragan add az eleted 1-es, 2-es, 3-as, 4-esben... itt is kitisztitana par cserkeszcsoportot

rigi írta...

nem akarok rossz nevet írni, mert nem vagyok teljesen biztos benne, de azt hiszem Huckabee vetette be a nehéztüzérséget...

Őmögötte állt ugyanis az első előválasztás utáni sajtón Chuck Norris és erősen mosolygott...erejét ismerve kemény kampány várható :-)

tibi írta...

ez jol megaszontad... Chuck Norris nem is tud maskepp mosolyogni csak erosen... most legalabb mar tudjuk, hogy miert hagyta ott Huckleberry a baptista pasztorsagot... megingott a hite

tibi írta...

kar hogy nem indul kover elnokjelolt... biztos befuto lenne... meg a kulfold iranyaban is jobban kitudna mutatni az amerikai nep vilagszemleletet

nyomkereső írta...

Úgy látszik Hillary semmit sem akar a véletlenre bizni, és még a könnyeit is bevetette.
http://index.hu/politika/kulfold/usa/feher_haz/2008/01/08/hillary_krokodilkonnyei/
Most vagy ennyire őszinte, vagy tényleg ennyire jó szinész. Szerintem az utóbbi.
Mindenesetre Obama mintha tudna valamit...Ezt a klippet meg kell nézni:
http://www.youtube.com/watch?v=6h3G-lMZxjo&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Einforadio%2Ehu%2Fhir%2Fkulfold%2Fhir%2D110989