2008. január 2., szerda

Sport 2007 -- szemezgetés ebből-abból

Az év beszarása

„A magyarok 3-1-re nyertek, beszarás :-)” Ezt az sms-t egy kollégától kaptam, akit nagyon irigyeltem akkor, hogy ott lehetett, és láthatta a katartikus világbajnokverést Budapesten.

Ennyi talán elég is lenne a 2007-es magyar fociról, a többi pillanat ugyanis nem dicső. Nem történt csoda, nem jutottunk ki az Eb-re, még a közelében sem voltunk. Volt egy világbajnokverés (örüljünk a Republic szellmében – „nem igaz semmi, de mégis szép, az, ami egyszer megtörtént”), de semmi több, 2007-ben a magyar labdarúgó-válogatott kikapott Törökországtól, Görögországtól, Norvégiától és Moldovától. (2006-ban meg Máltától, még jó, hogy az már nem ennek a posztnak a tárgya.)


Az év leghaszontalanabb botránya

Bár kirobbanásakor reménykeltő volt, a márciusban égszakadást, földindulást ígérő Wänke-affér mára elcsitult, a SFZ-székház környéke továbbra is csendes, a verebek se menekülnek – pedig az állatok mindig előre érzik a (természeti) katasztrófákat. A jó Wänke úr (aki nem tudná, ő a Szlovák Futballszövetség ligabizottságának elnöke volt, és különösen az átigazolásokon keresett jókat, tekintve, hogy egyes műveletekért „okmánybélyegeket” igényelt, rendes tarifa szerint) esetében ugyan folyik a nyomozás, de gyökeres változásokban már senki nem bízik (korrupciómentességben, bundaeltűnésben korábban sem bízott), a Wänkét leleplező klubmágnás Szabo is eltűnt már a süllyesztőben – emlékszik még valaki, hogy volt egy Močenok?


Az év pofáraesése

Gyárfás Tamás et company szenvedte el, aki úgy gondolta, 13 000 oldalas, súlyánál fogva több ember megölésére is alkalmas vaskos kötettel és a túlvilágról (világűrből) üzenő Puskás Ferenccel lehet futball-Eb-rendezési jogot nyerni. Amint azt az ukrán példa mutatja, elég lett volna néhány megfelelő tartalommal megtöltött és megfelelő kézbe adott szatyor. Az év pofáraeséséből jutott azért a cardiffi döntés meghozóinak is, a magyar prodzsekt ugyanis egy szavazatot sem kapott, így a magyar barátaiknak vörösbormámoros pillanataikban tuti támogatást ígérő sportvezetők nem bizonygathatják, hogy az az egy, az az egyetlenegy szavazat éppen tőlük jött.


Az év világbajnoka

Azért ne csak fikázzunk – Talmácsi Gábor maximálisan megérdemli a dicséretet. Voltak, akik a fejüket fogták, amikor 2005-ben a csapatutasításokra fittyet hányva megelőzte a végső győzelemre is esélyes csapattársát, Kalliót a célegyenesben, mondván, a Talma gyereket ezentúl senki nem fogja szeretni. Jelenlegi csapattársa, Hector Faubel tényleg nem is szereti (az érzés egyébként kölcsönös :-)), Talmácsi viszont mindezek ellenére világbajnok lett, s egy ország imádja.

6 megjegyzés:

nyomkereső írta...

Nagyjabol egyetertek, kiveve a Gyarfas -os reszt. Szerintem az EB rendezesenek elbukasat nem lehet es nem is szabad csak az o nevehez kotni. Foleg ha tudjuk, hogy politikai dontes szuletett, ami ekkora korrupcional, mint ami az UEFA es FIFA-nal is van, nem meglepo. Gyarfas legalabb megprobalta, mig masok naqgyreszt csak hoborogni tudnak. Bar elismerem, hogy ez nezopont kerdese. Mindenesetre ebbe a vitaba nem szivesen mennek ujra bele, annal is inkabb, mert Poli-val meg aprilisban egyszer mar lejatszottuk.
http://bumm.sk/blog/poli/2007/04/19/befujtak-a-lest/

JClayton írta...

A cikkben ha jól látom Gyárfás et companyról van szó, azzal meg csak helyeselni tudok. A magyarokkal nem az a baj, hogy néha vesztenek, hanem ahogy vesztenek. Érdemes beleolvasni a magyar lapokba egy nappal a döntés előtt (lekezelő hangnem, nyerünk) és egy nappal a döntés után (lekezelő hangnem, csaltak).

Névtelen írta...

azert voltak nagyobb sportesemenyek is testvirek, mint hogy a magyarok nem rendezhettek EB-t... pl. 1. ha vesszuk a Forma-1-es idei futamot, meg Hamilton berobbanasat, vagy az utolso mindent eldonto futamot, 2. doppingbotranyok a kerekparsportban, vagy Kovacs Agi-affer az uszasban, 3. atheni BL-donto:), 5-6 halott a futballpalyakon, Angolok nem jutnak ki az Eb-re, a Crystal Palace feltamadasa, a Brema kiesese a BL-bol:) ... meg miegymas

nyomkereső írta...

Igen, Gyarfas et company, de mivel kisse elfogult vagyok a szemelyevel kapcsolatban, meg lattam a nagy fenykepet is - kisse szivenutott :)
Tibinek, kifelejtetted meg Mourinho elbocsatasat, es a Real Madrid szarnylasat :)

Tee írta...

Tibi, maximálisan igazad van, ezek közül néhány nekem is volt eszemben (meg néhány más is), de nem akartam egyszerre száz tételes blogbejegyzést írni... Ha még fejberúg a múzsa, minden meglehet :)

polak írta...

A magyar válogatottas résszel nem értek egyet, bár az kétségtelen hogy egyetlen felmutatható számszerű eredmény az olaszok megverése, de azért ennél sokkal több biztató momentum akadt, pl. török meccsen még a bíró is elismerte, hogy ő verte meg a csapatot, és más meccseken is jól ment a játék. Ne feledkezzünk meg Németh Krisztián liverpooli szenzációs bemutatkozásáról, Hajnalt választották az ötödik legjobb bundesliga-játékossá stb...

És kimaradt Szávay Ági is, pedig róla szerintem Talmácsival ellentétben még hosszú évekig hallani fogunk. Talma jó esetben idén még dobogóra kerül, aztán a magasabb kategóriákban már nemigen fog labdába rúgni, bár remélem tévedek.