2007. október 29., hétfő

"Plakátmagányban ázó éjjelek"

Leforgatták az Alien 279. részét? Ez volt az első gondolatom, amikor először futólag rápillantottam a plakátra. A plakátra, amit taglalt a týždeň, amire felfigyeltek a magyarországi blogok, ami megosztotta a plakátok között sétáló lakosságot.

És beszélni kezdtünk, ami nem lenne baj. Ha a témáról beszélnénk. Csakhogy nem az abortuszról (művi terhesség-megszakításról, gyerekelvetetésről, küretről, ahogy tetszik) beszélünk, hanem a plakátról.

A plakátról lehet is beszélni, mert elég morbid – bár a morbititását csak egy bizonyos kor felett lehet érzékelni, 12 alatt szerintem más is horrorfilm-reklámnak fogja vélni, és nem csak futólag. Bizonyos kor felett pedig az embernek már van valamilyen véleménye az abortuszról (művi terhesség-megszakításról, gyerekelvetetésről, küretről, ahogy tetszik), amit csak úgy hipp-hopp egy plakát nem változtat meg.

A téma ugyanis annál sokkal összetettebb, mintsem hogy egy brutális képbe lehetne sűríteni. A abortuszról (művi terhesség-megszakításról, gyerekelvetetésről, küretről, ahogy tetszik) érintetteket kellene megkérdezni. Akik igent mondtak, akik nemet mondtak, akik megtartották, akik elvetették, akik megtartották volna, de elvesztették, akik úgy érzik, jól döntöttek, akik úgy érzik, rosszul döntöttek... Egy szenzációhajhász plakátnál sokkal többet mond például
Oriana Fallaci könyve, és a közömbös vállrándításnál vagy a megbotránkozott felháborodásnál többet is kivált az emberekből. Persze olvasni kényelmetlen, kellemetlen témákról olvasni pedig még kényelmetlenebb. A horror meg mindig is népszerű műfaj volt…

11 megjegyzés:

JClayton írta...

Szerintem inkább más kérdéseket vet fel a téma:

- Egy szervezet, ami egy erkölcsös cél érdekében cselekszik, nyúlhat erkölcstelen eszközökhöz?

- Ha az abortusz gyilkosság, kirakhatjuk egy ember hulláját a hirdetőtáblára?

- Előszeretettel várom az első kőkemény pornóplakátot.

nyomkereső írta...

Titi, szerinted akkor most kellet az oriasplakat domping a temaban, vagy sem?
jclayton meglatasa nagyon talalo. Egyebkent lattatok a kerdeses plakat Fico valtozatat?

tibi írta...

kuldjek par mintat?:)

tibi írta...

aaaaa... nyomkereso... megeloztel egy tized masodperccel:) ... a kommentem claytonnak szolt, nem a ficonak...

tibi írta...

aaaaa... nyomkereso... megeloztel egy tized masodperccel:) ... a kommentem claytonnak szolt, nem a ficonak...

Tee írta...

Szerintem hülyeség az óriásplakát-dömping. Szenzációhajhász, és nem hiszem, hogy az emberek ettől változtatnák meg a véleményüket. Akik ellenzik az abortuszt, azok számára milyen érzés lehet egy "legyilkolt" gyerek fotójával szembesülni?
Akik pedig nem ellenzik az abortuszt, nem azért nem ellenzik, mert úgy gondolják, hogy az szép és jó, és mert nincsenek tisztában azzal, hogy így egy magzatot megfosztanak az élet lehetőségétől, szóval azok sem tudnak meg semmi újat. Kivéve talán néhány mínusz IQ-jú egyedet, akinek ez talán új, de olyan mindegy.
Persze ez a horrorisztikus cucc látványos, meg ez a legegyszerűbb... Botránkoztassunk meg, aztán majd lesz valami.

nyomkereső írta...

Ok, Titi, igy mar teljes a posztod az olvasatomban :)

jurgen írta...

En meg azt talalom erdekesnek, hogy ha az embert szembesitik azzal, hogy mit müvel vagy mivel ert egyet, akkor hevesen elkezd tiltakozni ellene, hogy ez milyen gusztustalan. Nem az, amit ö csinal vagy helyesel, hanem az, hogy valakinek van mersze ramutatni erre...

jurgen írta...

Mindemellett JClayton elsö ket felvetese abszolut jogos, csak a harmadikat nem ertem, hogy hogy jön ide.

JClayton írta...

Egyszerű. Két téma van, ami kicsapja a biztosítékot a reklámokat felügyelő testületnél - az erőszak és a szex. Ha az első téma ilyen plasztikus ábrázolása nem veri le a lécet, akkor mikor dőlhet le vajon a második nagy tabu?

jurgen írta...

Aha, ertem. Kivancsi vagyok, vajon annak is ilyen negativ visszhangja lenne-e...